Gå videre til hovedindholdet

Sommer i jordbærrets tegn


Når man siger dansk sommer eller sommer i Danmark, er der mange som tænker på jordbær. Og jeg kan næsten sige, at jordbærret er Danmarks nationalfrugt eller bær, for det er meget sjældent, at jeg hører, at danskere ikke kan lide jordbær, og alverdens jordbær opskrifter kommer frem i starten af sommeren, hvor bærret er i højsæde.

Det er en dansk tradition, at man skal ud og plukke jordbær på diverse selv-pluk-gårde, og gennem mit hoved går millioner af tanker på, hvad jeg skal bruge denne lækre spise på. Mulighederne er så mange, jordbærgrød, marmelade/syltetøj, kager eller "bare" jordbær med fløde.

I år har jeg også været ude og plukke en del jordbær, hvor noget af det er gået til frugtgrød, som virkelig er en spise som minder mig om barndom, men mange af bærrene har jeg også fået lavet marmelade af, og jeg forstår virkelig folk, når de siger, at når man først er begyndt at lave sin egen marmelade og syltetøj selv, så køber man det aldrig i butikkerne igen.

Jeg har kigget på en del opskrifter for at finde ud af hvilken, som ville passe til mig, for selvom jeg er en sukkergris, så er der intet ved at pumpe ens bagværk eller marmelade med sukker. Det er tit, at jeg tilsætter under halvdelen af det sukker, som bliver beskrevet i en opskrift, og hvor det bliver bedre, da det ikke bliver sukkersødt, og at bærrene kommer i fokus i stedet for sukkeret.

Det har overrasket mig meget, at jeg i min marmelade har brugt 800 gram sukker til 2 kilo frugt, selvom der i en opskrift skulle være tilsat 2 kilo frugt til 2 kilo bær. Men det gør mig samtidig glad, at det har lykkedes mig at finde et sted, hvor jeg kunne reducere mit sukkerindtag uden at være fanatisk, og samtidig være godt tilfreds smagsmæssigt.

Jeg har fået taget en del billeder undervejs i min jordbærmarmelade lavning, og har derfor valgt at indsætte min opskrift her, da jeg sikkert ikke er den eneste, som mangler en marmelade, som smager godt af det den skal smage af, nemlig jordbær.

Min opskrift er kun til oplysning, og hvis man ønsker at ens marmelade skal være helt blendet eller der skal flere store bær i, så gør man bare som man har lyst til. Jeg har nemlig valgt at lave min marmelade over to omgange, da jeg valgte at blende den ene halvdel helt, og den anden have store bær i, og blande det sammen, så man får lidt af det hele på sit stykke brød, eller hvad man nu elsker at få jordbær marmelade på.

Jeg har lavet opskriften af 2 kilo bær, hvilket er rigtig meget marmelade, men I kan bare skalere den ned, så den passer til dit behov. Jeg fik ca. 7 glas marmelade ud af det. 2 store glas og 5 mindre.


Annemettes Jordbærmarmelade:
2 kilo jordbær (vaskede og rensede)
800 gram syltesukker
0,5 dl vand
2 tsk. vaniljesukker
2 tsk. melatin (rød)
evt. Atamon

Skær de 2 kilo jordbær i mindre stykker, og kom dem i en gryde sammen med vandet. Få jordbærrene op og koge, og tilsæt syltesukker og vaniljesukker. Efter ca. 10 minutter burde jordbærrene være møre, men smag på det og tilsæt evt. mere sukker, hvis du ikke synes, at det er sødt nok. Skum urenhederne af massen, så det ikke kommer med i din marmelade.

Blend evt. bærrene hvis du ønsker en marmelade uden så mange store bær. Jeg valgte at blende halvdelen af marmeladen, så jeg hældte halvt blendet, og halv af store bær i hvert glas, og blandede det sammen med en ske i glasset.

Når du synes, at marmeladen er som den skal være, så tilsæt melatin, og rør godt rundt, inden du tager gryden af varmen. Hæld lidt Atamon i marmeladen, eller skyld dine glas i det, efter at glassene er skoldet i kogende vand. Dette gør bare, at marmeladen kan holde sig, men hvis du kun laver lidt marmelade, og regner med at spise det hurtigt, så behøver du ikke bruge Atamon.

Lad marmeladen køle af i glassene, sæt det evt. i køleskabet, og spis det f.eks. på en dejlig skive franskbrød med smør. 

Jeg håber, at du finder glæden ved hjemmelavet marmelade eller syltetøj, ligesom jeg har, og også overvejer at lave din egen. Jeg har altid troet, at det var noget som tog en hel dag at lave, men blev positivt overrasket. Man kan altid bruge det frugt, man har derhjemme, og også bruge frugt på frost, hvis det ikke er frugtsæson. Det kan bestemt anbefales, og man kunne jo også lave en ekstra portion til en værtindegave, eller til de ældre i familien, som tit til fødselsdage eller jul ikke ønsker sig noget. God fornøjelse!




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Pelle og Karls Magiske Julerejse Reklame - Jeg har fået bogen "Pelle og Karls Magiske Julerejse" tilsendt af forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af Tanja Skogset, og er indtil videre første bog i en serie på to bøger. Bogen handler om Pelle og Karl, som er bedste venner. De to drenge går i klasse sammen, men en dag sker der noget, som bringer dem endnu tættere sammen. Pelle har aldrig i sine ni år fejret jul, og hans forældre, og hans tipoldefar på 123 år, har aldrig forklaret hvorfor. Pelle har aldrig rigtig tænkt over hvordan hans tipoldefar kunne være så gammel, men en dag finder Pelle ud af at Julius (tipoldefar) har en relation til Grødstrup. Men hvad er Grødstrup? Det finder de to drenge ud af fyldt med magi. De kommer ind i nissernes verden, og så vil jeg ikke fortælle mere, for det er virkelig en bog man selv skal læse. Bogen er en sød oplæsningsbog eller endnu bedre, en bog for de læselystne børn, hvor bogen er hurtig læst her i november og december måned. Bo...
Maybelline Glow Makeup Reklame - Jeg har i samarbejde med Maybelline og Smartson blevet udvalgt til at teste makeup fra Maybelline. De to produkter, som vi kunne vælge imellem var i serien Maybelline Glow makeup, men jeg valgte disse to produkter: Maybelline Lash Sensational Firework Waterproof Mascara Lifter Plump Lipgloss Jeg havde store forventninger til især mascaraen, da jeg bruger mascara næsten hver dag, men det betyder også, at det kan blive en stor skuffelse, hvis ikke forhåbningerne lever op til forventningerne. Maybelline Lash Sensational Firework Waterproof Mascara , er en mascara, hvor vipperne skulle blive spredt ud som et festfyrværkeri. Den er vandfast, og dækker hver øjenvippe fra rod til spids, og den bliver lovet, at den er velegnet til sensitive øjne og til kontaktlinsebrugere. Min mening er, at det er en rigtig god mascara at bruge, dog er jeg ikke så vild med vandfast mascara, da jeg har meget sensitive øjne, og det har også været en kamp at få mascaraen af hver a...
Ekstra glød til ansigtet med C-vitamin Reklame - I samarbejde med Smartson, er jeg blevet udvalgt til at teste Revitalift Vitamin C Hydrating Glow Cream fra L'Oreal Paris. Jeg var meget spændt på at teste denne C-vitamin creme, først og fremmest fordi jeg aldrig har prøvet C-vitamin i min hudpleje før, og fordi jeg tænkte, at det ville være den perfekte tid lige nu til at bruge en creme med C-vitamin og samtidig få fin glød, som den jo lover i navnet. Revitalift Vitamin C er en spændende serie af produkter, som alle gør noget godt for huden, både hvad angår spændstighed og glød. Denne Hydrating Glow Cream er en dagcreme, som er egnet til alle hudtyper, og giver glød og fugt. Cremen er blandt andet tilsat C-vitamin, E-vitamin, glycerin og salicylsyre, som giver fugt i op til 24 timer, reducerer rynker, giver en glattere hud og minimerer porer. Jeg elsker simpelthen denne creme. Den er så let, men samtidig lidt fed i konsistensen, og jeg vil faktisk sige, at den smelter ind i huden, ...