Julens rester
Jeg har de seneste dage lavet et opslag og en del stories på min Instagram, som omhandler rester og stop af madspild. Især ordlyden "Stop Madspild" har været meget diskuteret i demonstrationer, i medierne og i hele verden generelt i det forløbende år. Eller rettere det er en af de detaljer, som bliver brugt i klima-omtalen.Dette blogindlæg skal ikke handle om klima, eller jo på en eller anden måde, for det kommer til at handle om madspild og rester, for her efter jul er det et stort samtaleemne.
For mig er rester faktisk et stort emne hele året rundt, for det er så sjældent, at jeg smider mad ud. Herhjemme finder vi altid ud af at bruge af vores rester, og selvom det kan lyde trist, så behøver det ikke at være det.
At bruge sine rester behøver ikke være kedeligt og trist. Det kan også handle om at eksperimentere i sit køkken, og udfolde sin fantasi. Jeg har førhen skrevet om hvordan kogte kartofler kan bruges til kold kartoffelsalat, men det kan jo også kommes i dej til brød, i tærter osv. Det hele handler om at omdanne sin mad, og gøre den mere spændende.
Det er jo altid en god ide at lave madplan, og tænke sig om i denne plan, om man kunne koge lidt ekstra kylling, så man havde til høns i asparges den næste dag, eller bruge kogevandet til suppe, osv.
I denne tid er butikkerne omkring os, begyndt at sætte madvare ned. Madvarer som man måske tænker kun hører julen til. Jeg fik faktisk købt 1,5 kg brunkartofler til kun 2 kroner i mit lokale supermarked, og hvis der er noget brunkartofler er rigtig gode til, så er det faktisk kold kartoffelsalat, fordi disse kartofler ikke koger ud på samme måde som almindelige kartofler.
Nok om kartofler, nu skal det handle om et andet sted, hvor butikkerne også sætter prisen ned på. Nemlig juleslikket. Husk at kig på datoen, det meste slik kan faktisk holde sig til næste jul. Men det er jo ikke særlig tit at slikket får lov til at ligge i vores skabe så længe, før det bliver spist.
Men hvis man gerne vil bruge slikket til andet end bare at spise, og måske får gæster på besøg, hvor man gerne vil lave en lækker dessert, så vil jeg her fremvise en Panna Cotta med rester af juleslik.
Juleskum Panna Cotta: 3 personer
50 g skum julemænd
2,5 dl piskefløde
Ekstra fløde til pyntning. Jeg brugte resten af fløden, det vil sige 2,5 dl.
Klip eller skær julemændene ud i mindre stykker.
Varm fløden op i en kasserolle, og kom skumslikket op i, og lad dette smelte ud i fløden.
Når skummet er helt opløst i fløden, hældes det op i mindre skåle eller 3 små glas.
Sæt disse på køl i mindst 3 timer.
Vær opmærksom på at denne Panna Cotta ser ud af meget lidt, men når den er spist er man ret mæt.
Pisk resten af fløden til pynt til flødeskum. Kom den i en sprøjtepose, måske med en valgfri tylle, og dekorere din dessert. Sæt evt. en hel skumjulemand op i flødeskummet som pynt.
Denne dessert er rigtig nem og hurtig. Godt nok skal den sætte sig i køleskabet i mindst 3 timer., men det er så dejligt at lave en sød lille dessert med de ting som allerede er i hjemmet, især hvis man har rester af slik efter jul. Den svarer til 3 personer selvom den er lille, men den kan selvfølgelig fordobles hvis man er flere, eller man tror at man kan spise mere. Men prøv dig lidt frem.
Det kan sagtens være at jeg får prøvet lidt andre ting af, så der kommer en opskrift senere på året eller i starten af 2020, for der er jo også chokolade tilbage fra julen.
Kommentarer
Send en kommentar