Gå videre til hovedindholdet

Min nysgerrighed om kastanjer

Min nysgerrighed om kastanjer

Kender i det, at man kan sidde og se på en ting, og så vil man gerne vide mere om den ting.
Det skete for mig forleden, da jeg sad og nød synet af mine efterårs kastanjer.


Jeg søgte lidt på internettet, og fandt ud af at der findes mellem 8-12 arter, alt efter om det er den spiselige eller ikke spiselige art. Kastajnetræer findes i Europa, Asien og Nordamerika.

Den almindelige kastanje som vi kender, og bruger til bl.a. Kastanjedyr, hedder en almindelig hestekastanje. Men den er ikke en rigtig kastanje, men er beslægtet med eg og bøg. Og den er faktisk giftig!

Den ægte kastanje, som kan spises, er mindre almindelig i Danmark, og her er den primært dyrket som et prydtræ, da klimaet er for koldt til at kastanjerne udvikles. 
En interessant historie som jeg fandt er faktisk at det ægte kastanjetræ blev introduceret i det danske skovbrug af J. G. von Langen i 1765. I hans plantage nord for Peter Liebs hus i Jægersborg Dyrehave står der stadig et enkelt eksemplar tilbage. Træet er ca 35 meter højt.

Det har virkelig gjort mig nysgerrig til, at jeg vil prøve at finde træet næste gang jeg går tur i Dyrehaven. 

Jeg fandt også frem til ordsproget: "At rage kastanjerne ud af ilden".
Det kommer fra den russiske fabel "Aben og katten", hvor aben lokker katten til at rage kastanjerne ud af ilden. Katten brændte sine poter, og aben spiste løs af kastanjerne.
- En anden måde at sige dette på er: En brugt af en anden som et værktøj.

Dette er bare et blogindlæg, som viser min nysgerrighed på ting og livet.. Jeg håber, også i lærte noget... Husk vi skal lære nye ting hver dag.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma