Min nysgerrighed om kastanjer
Kender i det, at man kan sidde og se på en ting, og så vil man gerne vide mere om den ting.Jeg søgte lidt på internettet, og fandt ud af at der findes mellem 8-12 arter, alt efter om det er den spiselige eller ikke spiselige art. Kastajnetræer findes i Europa, Asien og Nordamerika.
Den almindelige kastanje som vi kender, og bruger til bl.a. Kastanjedyr, hedder en almindelig hestekastanje. Men den er ikke en rigtig kastanje, men er beslægtet med eg og bøg. Og den er faktisk giftig!
Den ægte kastanje, som kan spises, er mindre almindelig i Danmark, og her er den primært dyrket som et prydtræ, da klimaet er for koldt til at kastanjerne udvikles.
En interessant historie som jeg fandt er faktisk at det ægte kastanjetræ blev introduceret i det danske skovbrug af J. G. von Langen i 1765. I hans plantage nord for Peter Liebs hus i Jægersborg Dyrehave står der stadig et enkelt eksemplar tilbage. Træet er ca 35 meter højt.
Det har virkelig gjort mig nysgerrig til, at jeg vil prøve at finde træet næste gang jeg går tur i Dyrehaven.
Jeg fandt også frem til ordsproget: "At rage kastanjerne ud af ilden".
Det kommer fra den russiske fabel "Aben og katten", hvor aben lokker katten til at rage kastanjerne ud af ilden. Katten brændte sine poter, og aben spiste løs af kastanjerne.
- En anden måde at sige dette på er: En brugt af en anden som et værktøj.
Dette er bare et blogindlæg, som viser min nysgerrighed på ting og livet.. Jeg håber, også i lærte noget... Husk vi skal lære nye ting hver dag.
Kommentarer
Send en kommentar