Kortlægninger

6. januar åbnede en ny udstilling på Rønnebæksholm ved Næstved, kaldet "Kortlægninger". Jeg var med til ferniseringen den 6. januar, og har i sidste uge besøgt udstillingen igen. Dette besøg var for at se udstillingen igen, og for at kunne fortælle jer om mine oplevelser.
Udstillingen har værker af to afdøde kunstnere, Aage Bertelsen og Pia Arke, samt nulevende kunstner Jacob Kirkegaard.
Udstillingen viser forskellige måde at kortlægge et land på, i dette tilfælde Grønland. De forskellige kunstnere prøver at vise kunstens måde på dette, alt efter tidspunkt hvor kunstnerne besøgte landet, og i hvilken periode.
Aage Bertelsen var med som kunstner på Danmarks Ekspeditionen fra 1906-1908. Deres mission var at kortlægge Nordøstgrønland. Hans værker viser hvordan den grønlanske is sammen med lyset har et fantastisk samspil. Dette ses også på udstillingens plakat, som netop er Aage Bertelsens maleri. På udstillingen er der mange af Bertelsens malerier, samt hans malerkasse og dagbøger, hvor man kan se at Bertelsen har taget noter samt tegnet flora og dyrelivet på Grønland.
I rummet ved siden af kan man følge Danmarks Ekspeditionen på en film, samt se billeder sat op på væggen, selvfølgelig i sort/hvid. Billederne viser de 28 mand på vej fra København til Grønland, hvor de skulle finde viden inden for zoologi, mineralogi, meteorologi, botanik og ornitologi, men de skulle også opmåle og undersøge ukendt land, da man dengang ikke havde et kort over hele Grønland.
Den næste kunstner som bliver præsenteret er Pia Arke. Hun har i to årtier udforsket den dansk-grønlandske kolonihistorie. Hun var født i Grønland, og har på den måde fotograferet hundrevis af billeder af indbyggere i Scoresbysund. Udover fotografier er der også tegnede optegninger fra Pia Arkes hånd. Og i midten af rummet står en masse indpakkede kaffefiltre, og disse er der en særlig historie om. Arke bliver bekendt med at folk i byen smider kaffegrums ud af vinduet, når de har ønsker om at få jord, som blomsterne kan vokse i. Et tankevækkende ønske, når det jo ikke er muligt at så afgrøder på klipper. En særlig symbolik som viser hvordan man kan give, når man samtidigt kan få.
Det sidste værk er fra Jacob Kirkegaard. Kirkegaards værk er ikke et fysisk værk, men et rum, som giver noget for de fleste af vores sanser. Rummet er dækket af stof, som man skal tage til siden for at komme ind i. Rummet er med rødt lys, røg og lyd. Lyden er af optagelser af is, både den smeltende is samt isflager mod hinanden.
Udstillingen "Kortlægninger" er en lidt anderledes udstilling, da man både får set kunst men også kan sætte sig ind i historien omkring Grønland, og hvordan lande blev kortlagt. Og det er bestemt eftertænksomt at tænke på, hvordan man i historien har været måneder, måske år om at planlægge ruter og kortplanlægning, når man sammenligner med vores tid i dag, hvor diverse elektroniske apparater kan hjælpe os på kort tid, da alle ruter allerede er planlagt for os. Ting som vi i dag måske tager for givet.
Udstillingen er bestemt et besøg værd. Udstillingen er åben til og med den 29. april på Rønnebæksholm.
Kommentarer
Send en kommentar