Hyldeblomster i naturen
Det bliver nok også sådan, at jeg finder inspiration i at lave mine egne opskrifter. Det sker nemlig tit i øjeblikket, at jeg søger efter opskrifter på de ting, som jeg finder på min vej i naturen, og ikke kan finde det helt rigtige, også er der jo kun en ting at gøre, og det er at lave sin egen opskrift.
Dette er sket ved de seneste 3 ting jeg har lavet i køkkenet, og de kommende uger vil jeg skrive opskrifterne ned, og dele dem med jer herinde. Det seneste store eksperiment i køkkenet har været at lave vores egen hyldeblomstsaft. Jeg er opvokset med, at min mormor hvert år lavede den lækre saft, og det er også mine bedstemødre, som har lært mig, at man ikke altid skal følge en opskrift 100 %. Nogle gange er det godt at bruge sin sunde fornuft, og hvis man kan se ud fra erfaring, at der f.eks. er alt for meget sukker i en opskrift, så kan man sagtens prøve at lave bagværket eller drikken med mindre sukker. Det var også det, som skete ved min hyldeblomstdrik, for jeg vil ikke have at sukkeret tager over, ligesom at der ikke skal for meget citron i drikken. I en hyldeblomstsaft er det hyldeblomsten, som skal være i centrum, og det er den, som det skal smage af.
Annemettes Hyldeblomstsaft:
Ca. 30-40 hyldeblomstskærme
2 liter vand
500 g sukker
Et par gode håndfulde rosenblade
1 økologisk citron
evt. Atamon.
Skyld aldrig hyldeblomstskærmene, da de er fyldt med nektar. Det er det, som giver smag i drikken, men ryst dem fri for evt. smådyr. Klip de største grene fra, da de kan give bitterstoffer i drikken. Hæld hyldeblomsterne op i en beholder, som kan tåle varme. Jeg brugte en stor kondibøtte (5 liters), og lavede dobbelt portion i hver bøtte. Tilsæt rosenbladene i bøtten. Tag en halvstor gryde og tilsæt de 2 liter vand og 500 g sukker og varm det op til sukkeret er smeltet. Mens at vandet varmer kan du ordne citronen. Riv citronskallen og tilsæt i bøtten sammen med saften. Skær enderne af citronerne indtil man ikke kan se det hvide i enderne, da det også er bittert, og tilsæt de to halvdele af citronen i bøtten, så det også kan give smag. Når sukkeret er smeltet i vandet tilsættes evt. Atamon, så det kan holde sig. Hvis du ikke tilsætter det, kan saften kun holde sig ca. 1 uge. Hæld væsken over i bøtten. Lad drikken køle lidt af og sæt låget på og sæt det på køl. Nu skal saften trække i helst 4 dage for at give god smag. Herefter sigt saften og hæld på flasker. Hvis du ikke tilsætter Atamon kan saften også sættes i fryseren og dermed holde sig. Saften kan fortyndes enten med vand, vand med brus eller måske med hvidvin. Det er kun kreativiteten, som sætter grænser.
Det nyeste indenfor hyldeblomstsaft er, at man kan tilsætte rosenblade, hvilket jeg prøvede, men jeg kom ikke nok i drikken, da den ikke blev så lyserød, som man ellers ser. Men jeg var bange for. at drikken ville blive for parfumeret i smagen. Jeg kan allerede nu afsløre, at den næste opskrift, som kommer på siden her, er noget med rosenblade fra hybenbusken, for de er fremme lige nu. God fornøjelse med at lave din egen hyldeblomstsaft, den er alt arbejdet værd!
Kommentarer
Send en kommentar