Rosengelé
Her kommer den næste opskrift i rækken inspireret af det, som rør sig i naturen i øjeblikket. Jeg skulle bruge rosenblade til min hyldeblomstsaft, som jeg sidst viste frem herinde, og gik i tænkeboks, fordi jeg husker, at min mormor tit lavede rosengelé og havde stående. Hun brugte roser fra haven, som ikke var sprøjtede. Lige inden rosen begyndte at tabe dens rosenblade, så var det nemt at tage dem af og lave den fineste gelé. Jeg valgte dog at bruge de rosenblade, som er på hybenbusken lige nu, og hvis I kommer forbi et sted fyldt med hybenbuske, vil jeg virkelig anbefale at plukke de flotte lyserøde og hvide kronblade af. Pluk kun kronbladene, og lad resten af blomsten side, den bliver nemlig til de lækreste hyben, og dem skal vi også prøve at lave noget spændende med, når det bliver tid til det.
Denne opskrift på rosengelé giver ikke den helt store mængde, så hvis du skal have flere glas, måske til at give væk i værtindegave, så skal du huske at doble opskriften op. Jeg vil hellere lave opskrifterne mindre, så det ikke virker så uoverskueligt for jer. Det skal nemlig være sjovt at hoppe i køkkenet.
Annemettes rosengelé:
Mængde: et mellem glas
To store håndfulde rosenblade
2 ark husblas
3 dl vand
saft af en kvart citron
50 g sukker
Tag rosenbladene og klip det yderste hvide/gule af hvert blad, da det kan give bitterstoffer. Der sker dog ikke noget ved at lade det blive sidende, men jeg ordner dem altid, så jeg får det allerbedste ud af geléen. Tag rosenbladene op i en gryde/kasserolle sammen med 3 dl vand. Læg husblassen i blød i rigeligt vand. Tilsæt citronsaft og sukker i gryden med rosenbladene, og lad det hele koge godt op i ca. 10-15 minutter. Når det er kogt godt ind og vandet har fået en fin lyserød farve, så sigter du væsken fra rosenbladene, og husk at knug det ekstra væske ud af rosenbladene, så du får udbytte af det hele. Væsken kan du evt. hælde over i en ren gryde/kasserolle. Kassér nu rosenbladene, knug vandet ud af husblassen og kom den over i væsken og rør godt rundt. Nu er massen klar til at komme på et rent og skoldet glas. Sæt låg på, og sæt geléen på køl i mindst 3-4 timer, til den rigtig har sat sig. Nu er den klar til at komme oven på en ostemad eller måske med i en dessert. Som altid er det kun fantasien, som sætter grænser.
Hvis I plukker en posefuld hybenrosenblade og dufter ned i den, så vil i opleve den lækreste rosenduft, og det er også denne duft, at jeg vil prøve at eksperimentere med i en af de kommende opskrifter. Men næste gang skal vi over i en helt anden boldgade, hvad angår opskrifter, men det er noget, som vores haver er fyldt af i øjeblikket.
Kommentarer
Send en kommentar