Gå videre til hovedindholdet

Meningsløsheden i livet

Sidste år kunne vi fejre 75 året for Danmarks befrielse under 2. verdenskrig. 9. april 1940 blev Danmark besat af tyskerne, og 5 år skulle krigen vare, før vi den 5. maj blev befriet, eller den 4. maj om aftenen. Jeg vil ikke fortælle så meget om krigen, da vi hver især godt kender de store emner, men da jeg for nogle uger siden fik set Go' Morgen Danmark, og blandt andet skuespiller Bodil Jørgensen var derinde og fortælle om, at hun og en masse andre har indtalt bogen "De sidste timer", så måtte jeg søge lidt mere information om bogen.


Jeg blev meget interesseret i at høre mere om bogen, og fandt den både som e-bog og lydbog på en streamingtjeneste. Normalt er jeg ikke så interesseret i lydbøger, for jeg har svært ved at sidde stille og lytte. Så kommer jeg til at lave andre ting, og så får jeg ikke lyttet ordentligt efter. Men denne gang besluttede jeg, at jeg ville lytte til denne lydbog, og det valgte jeg fordi... 

...Bogen "De sidste timer" handler nemlig om de faldne unge mænd under 2. verdenskrig. Den 28. august 1943 blev den første dansker dømt til døden ved en tysk krigsret. I alt blev 112 danske mænd dømt og henrettet. I denne lydbog "De sidste timer - Ingen kender dagen, før solen er gået ned" hører man Bodil Jørgensen fortælle løbende om de personer, som vi hører om, og indimellem er de henrettedes breve fundet frem, hvor en masse danske mænd, nogle mere kendte end andre, er inviteret i studiet for at læse de dødsdømtes afskedsbreve op. Ud over at høre om de unge mænds tanker, hører vi også om, hvor forskelligt de har levet deres liv indtil nu. Breve bliver læst op til både forældre, søskende, koner/kærester og børn, men selvom deres liv mange gange er forskellige, så er det nemt at forstå, at de alle er i samme båd. De kæmpede nemlig for et frit Danmark.

Dette indlæg er som sådan ikke en anmeldelse, men bare en god ide til, hvis du vil lytte til en lidt anderledes lydbog, hvor man virkelig hører baggrunden og følelserne hos de dødsdømte unge mænd. Det er en meget rørende bog, og den måde den bliver læst højt på, giver en masse til eftertanke. 

I mellemtiden hvor jeg har hørt denne lydbog, har jeg også hørt den næste podcast i Maries Rum-serien, som bliver optaget fra Rønnebæksholm ved Næstved. Denne gang har den nogle paralleller til lydbogen, nemlig 2. Verdenskrig, og gæsten i Maries Rum i 3. episode, var Bent Melchior. Den tidligere overrabbiner for den jødiske menighed i Danmark, fortalte nemlig hans personlige historie fra krigen, hvor han som barn måtte flygte med hans familie til Sverige.

Disse to lydoplevelser fortæller hver især, hvordan man bliver nedkæmpet, for det man tror på, hvad enten det er ens land, nationalforhold eller tro. Udover at handle om 2. Verdenskrig i 3. episode af Maries Rum, hører vi også om Bent Melchiors familietragedie, nemlig det at miste et yngre familiemedlem, nemlig hans 36-årige barnebarn, som døde af kræft. I podcasten hører man om, hvordan man som den 91-årige tidligere overrabbiner har det med at miste så ungt et menneske, og hvordan man som troende stadig bevarer troen, selvom sådan en tragedie sker.

Selvom denne familietragedie ikke helt kan sammenlignes med 2. Verdenskrig, så kan den måske lidt alligevel, for et fælles emne kunne jo være meningsløsheden i begge tragedier. Fælles for serien Maries Rum er jo, at man tænker på det eksistentielle i podcast-emnerne, og det blev der også gjort i dette afsnit, nemlig om der er en guddommelig mening, med de ting som sker? Det mener Bent Melchior, han mener nemlig, at der er en guddommelig mening, med det som sker, som vi bare ikke altid kan se, og Bent Melchior beskriver: "Jeg diskuterer stadig med Gud, hvad meningen var."

(C) Maries Rum

Jeg kan anbefale, at man både lytter til lydbogen "De sidste timer - Ingen kender dagen, før solen er gået ned", samt podcasten i serien "Maries Rum" episode 3. Selvom man måske ikke interesserer sig særlig meget for 2. Verdenskrig, er det en begivenhed, som vi har med os i bagagen, som vi skal give videre til den nye generation, for som Laura Daphne Jensen, præst i Skt. Jørgens Kirke i Næstved sagde i podcasten: "Vi bliver nødt til at fortælle historien igen og igen".

(C) Maries Rum


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma