Den hellige Martin
I fredags var det den traditionsrige Mortens aften. Denne aften hvor vi danskere fejrer Morten, eller som han hed oprindeligt Martin, og spiser and.
Men hvorfor holder vi Mortens aften, og hvorfor spiser vi and? Det vil jeg prøve at komme ind på her...
I korte træk fejrer vi Mortens Aften, for at fejre mindet om biskop Martin af Tours, som levede i 300-tallet i Romerriget.
Martin kom som ung i hæren, den romerske hær, og som 15-årig fik han et varmt hjerte for de fattige, han kunne vække de døde og helbrede de syge.
En af historierne om Martin er, at han kun ejede en kappe og et sværd, da han en dag så en tigger. Alle gik forbi uden at hjælpe tiggeren. Selvom Martin ikke ejede meget, valgte han at dele sin kappe for at dele den med tiggeren. Den nat så han den opstandene Jesus i hans drøm, med den ene halvdel af kappen på. Jesus fortalte Martin, at han havde været tiggeren.
Martin blev munk, og gjorde hans landsmænd i Ungarn kristne. Han fik så godt et ry, at befolkningen i Tours ville gøre ham til biskop. Han var dog ikke interesseret i at blive biskop, og derfor gemte han sig på en gåsesti. Gæssene kunne ikke lide hans besøg, og skræppede op, og Martin blev derfor afsløret, og blev tvunget til at blive biskop.
Som hævn over gæssene, valgte Martin at alle husstande en gang om året, skulle slagte mindst en gås, og spise den, den dag hvor Martin blev afsløret.
I Danmark skiftede man Martins navn med Morten, og med helgennavnet Morten Bisp. Og vi spiser and, da det i gammel tid ikke var så almindeligt at spise gås, da det var en dyr spise og at det kun var de store gårde, som havde råd til gås.
Jeg er meget traditionel, så derfor har jeg selvfølgelig også stegt en dejlig andesteg hjemme hos mig.
Kommentarer
Send en kommentar