Gå videre til hovedindholdet

Den hellige Martin

Den hellige Martin

I fredags var det den traditionsrige Mortens aften. Denne aften hvor vi danskere fejrer Morten, eller som han hed oprindeligt Martin, og spiser and.
Men hvorfor holder vi Mortens aften, og hvorfor spiser vi and? Det vil jeg prøve at komme ind på her...


I korte træk fejrer vi Mortens Aften, for at fejre mindet om biskop Martin af Tours, som levede i 300-tallet i Romerriget.

Martin kom som ung i hæren, den romerske hær, og som 15-årig fik han et varmt hjerte for de fattige, han kunne vække de døde og helbrede de syge.
En af historierne om Martin er, at han kun ejede en kappe og et sværd, da han en dag så en tigger. Alle gik forbi uden at hjælpe tiggeren. Selvom Martin ikke ejede meget, valgte han at dele sin kappe for at dele den med tiggeren. Den nat så han den opstandene Jesus i hans drøm, med den ene halvdel af kappen på. Jesus fortalte Martin, at han havde været tiggeren.

Martin blev munk, og gjorde hans landsmænd i Ungarn kristne. Han fik så godt et ry, at befolkningen i Tours ville gøre ham til biskop. Han var dog ikke interesseret i at blive biskop, og derfor gemte han sig på en gåsesti. Gæssene kunne ikke lide hans besøg, og skræppede op, og Martin blev derfor afsløret, og blev tvunget til at blive biskop.

Som hævn over gæssene, valgte Martin at alle husstande en gang om året, skulle slagte mindst en gås, og spise den, den dag hvor Martin blev afsløret.

I Danmark skiftede man Martins navn med Morten, og med helgennavnet Morten Bisp. Og vi spiser and, da det i gammel tid ikke var så almindeligt at spise gås, da det var en dyr spise og at det kun var de store gårde, som havde råd til gås.

Jeg er meget traditionel, så derfor har jeg selvfølgelig også stegt en dejlig andesteg hjemme hos mig. 









Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma