Gå videre til hovedindholdet

1. december

1. december


Jeg vil ønske alle en glædelig 1. december.
Julemåneden er begyndt, og nedtællingen til juleaften er startet. Denne linje har jeg også skrevet til min mor i dag, og i anledningen af december har jeg valgt at netop forkæle min mor med en pakke kalender, så hun får en gave hver dag.

Alle fortjener at blive forkælet, også i december måned. Og mit ønske er at skrive et blogindlæg hver dag i december, som både viser hvordan jeg fejrer december/jul, og fortæller lidt om forskellige juletraditioner. Der kan måske også komme en opskrift eller to, en masse billeder om hvordan julen fejres hos mig.

Dagen i dag, 1. December, nedtællingen begynder. Hvordan kan vi bedst tælle ned til juleaften. Med en julekalender selvfølglig. Jeg er selv én af dem som har en julekalender, eller to.
Jeg har forkælet mig selv med to julekalendere med Lego. Både Lego City og Lego Friends. Dem som kender mig privat ved at jeg er den største Lego fan. Og det kan man godt være selvom man er voksen.
Jeg har været så heldig at min mor har vundet Skipper's Pibes julekalender, og vil dele med mig. Og hun har også forkælet mig med Haribos julekalender, fyldt med slik. Rigtig dejligt for en slikelsker som mig.

Nedtællingen til juleaften kan gøres på mange måder. De fleste børn og voksne har købt en julekalender, en hvor der skal åbnes eller skrabes låger. Inde bagved er der enten et billede, som der er i fjernsynets julekalender, et billede som fortæller hvad dagens afsnit handler om i dagens julekalender-afsnit. Der er også julekalendere med nydelse, alt efter om man holder af slik, te, chokolade eller måske garnnøgler til årets strikke eller hækle projekter.
Der findes simpelthen en julekalender til de fleste typer, alt efter hvad man elsker at nyde december måned med.

    


Den første trykte julekalender blev fremstillet af forlaget Reichhold & Lang i München, Tyskland i 1903. Det var Gerhard Lang der havde fået idéen fra sit barndomshjem, hvor hans mor havde bagt 24 kager. Hver kage havde et nummer, 1-24, og var hængt op på et stykke stof. Hver dag blev der spist en kage, og nedtællingen var i gang til juleaften.
Den trykte julekalender havde titlen "Im Lande des Christkinds" - ("I Jesusbarnets land"). Kalenderen var med 2 ark, et ark med 24 vers og et ark med 24 religiøse billeder med engle. Man skulle derfor læse verset for den dag det var, og derefter klippe dagens billede ud og klistre det ovenpå verset.

Massere af julekalendere er kommet til efterfølgende, og i 1960'erne begyndte man at sende julekalender i fjernsynet. Der blev fremstillet en papirjulekalender, hvor dagens låger skulle symbolisere dagens afsnit i fjernsynet. Denne idé havde Danmark fået fra Sverige, som i flere år havde gjort nedtællingen til jul på denne måde. Og der er da intet bedre end at huske tilbage på de ældre julekalendere som "Vinterbyøster", "Nissebanden" og "Kender du Decembervej?" Med Magnus Tagmus.

Jeg ønsker jer alle en dejlig 1. december, og læs med igen i morgen, hvor det vil handle om en anden slags december nedtælling til juleaften.










Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma