Gå videre til hovedindholdet

8. december

8. december

Glædelig 8. december til alle. Det er blevet fredag og de fleste har nok fået pyntet op til jul.
Mange har juletræer i deres hjem, enten om det er et ægte træ eller plastik. 

Jeg var så heldig at være med til at give min fars hjem julestemning, og pynte hans juletræ. Det blev rigtig hyggeligt, og der kommer lidt billeder af det nedenfor.

Når denne tid på året kommer, hvor juletræet skal pyntes, kommer jeg til at tænke på H. C. Andersens eventyr om grantræet. Fortællingen om grantræet som i flere år ønsker, at det var dén som skulle pyntes og ind og stå i de smukke julepyntede hjem med lys og pynt. Årene går, og pludselig er grantræet blev stort og flot, og bliver valgt som familiens juletræ. Aldrig har grantræet været mere stolt og rank, men efter jul bliver træet kastet på loftet og langsomt glemt. 
Historien skal helt sikkert læses af mig inden juleaften, da det er en smuk og medrivende fortælling.

Historien om grantræet, har gjort mig nysgerrig. Hvorfor har vi et grantræ midt i stuen?
Vi har traditionen om juletræet fra Tyskland, hvor de første historier fortæller, at det første juletræ stod i hjemmene i Tyskland i 1500-tallet. I Danmark stod det første juletræ på det Sydsjællandske gods Holsteinborg i 1808. Der er dog ikke særlige informationer om dette træ.
Det er der til gengæld på det første Københavnske juletræ, som stod på adressen Ny Kongensgade 221, hvor familien Doktor Lehmann boede.
Det blev først almindeligt at have et juletræ i hjemmene efter 2. Verdenskrig, da træerne blev billigere. Inden havde det kun været de mere bemidlede, som havde et træ stående.

Juletræet med sin pynt
De fleste kender julesangen "Juletræet med sin pynt". I andet vers står der:
"Hjerter klippet med en saks
af den fingernemme slags,
kræmmerhus med krøllet hank,
som så let får en skavank,
kurve, kugler, fugle, flag,
op og ned og for og bag..."

I dette vers er det nemt at forstå hvilke slags pynt var populært i 1939, hvor sangen "Juletræet med sin pynt" blev skrevet, af Mogens Lorentzen.
Selvom teksten er blevet skrevet for mere end 70 år siden, er meget af pynten stadig populært. Der er stadig kugler, kræmmerhuse og flettede hjerter træerne i dag. Og der er da intet bedre end at sidde og lave sin egen pynt, eller pynte med ens børns hjemmelavede pynt. Pynt behøver ikke hedde et specielt mærke, det behøver ikke koste en formue. Pynt skal være hyggeligt, og betyde noget for én. Det er det julen handler om, vi skal mindes hinanden, hygge os sammen, og holde af hinanden.

Der er intet mere hyggeligt end at pynte sit hjem og sit juletræ sammen i familien.

 
 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma