Gå videre til hovedindholdet

Lidt Af Far

Jeg blev færdig med bogen "Lidt Af Far", skrevet af Frederik Lindhardt, i går. En interessant bog, som jeg vil skrive lidt om.

Jeg blev opmærksom på bogen, da den udkom. Og da jeg kender Frederik Lindhardts far, nemlig Biskop Jan Lindhardt, var det bestemt en bog som skulle læses. Jeg husker tilbage til da jeg selv skulle konfirmeres. Vi konfirmander blev inviteret til Roskilde, hvor en masse kommende konfirmander var samlet. Der var taler, og musik, og vi sluttede af med en fakkeltur gennem Roskilde. En rigtig stor oplevelse for mig, hvor jeg gik forrest i fakkeloptog sammen med Jan Lindhardt.

Man hørte ikke så meget fra Jan Lindhardt de sidste år inden han døde, derfor var jeg nysgerrig for at læse denne bog, hvor Frederik Lindhardt fortæller om Jan Lindhardts sygdom, nemlig Alzheimers. 

Jan Lindhardt er også kendt for hans holdninger, både indenfor udviklingen i Folkekirken, men også emner som "Pinsefisken". Hvor Jan Lindhardt fik debatten op om at folk burde spise fisk i pinsen. Det fik salget af fisk til at stige 30 % fra 1999.

Denne bog, "Lidt Af Far", er en bog hvor man følger både Frederik som pårørende, men samtidigt også med fortællinger om farens sygdom. Hverdagen bliver blandet med anekdoter, og man kan nemt forstå frustrationerne for især Frederik. Frederik og hans far har altid delt især et emne, nemlig retorik. Jan Lindhardt er kendt for det retoriske, især i hans debatter, og han har skrevet bøger om dette, mens Frederik er uddannet cand.mag. i retorik. 
Pludselig kunne dette emne ikke blive brugt mere, og kommunikationen fungerede slet ikke til sidst. Man følger Frederiks frustrationer og tanker, og oplysninger om Alzheimers kommer frem, som der ikke altid bliver sat fokus på.
Et citat fra bogen beskriver meget godt hvordan kroppen også bliver ændret ved Alzheimers: "På et andet tidspunkt sammenlignede hans sin krop med smør på et køkkenbord. Smørret er på én måde under normale omstændigheder, men hvis temperaturen i rummet ændrer sig, forandrer smørret sig også. Karakter og konsistens bliver nyt. På samme måde oplevede far, at hans krop nogen gange ændrede konsistens, uden at han kunne komme det nærmere".

Frederik er god til at skrive oplevelser, som han har haft med sin far, og ved historierne som bliver beskrevet er det nemt at føle sig som en flue på væggen. Man føler at man rigtig er med, og ser handlingen fra sidelinjen. 

Det er en bog jeg vil anbefale, især hvis man har eller har haft Alzheimers inde på livet.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma