Gå videre til hovedindholdet

Når barndommen bliver revet op med rode

Jeg er vokset op i et typisk 90'er hjem, i et lejlighedskompleks i Næstved.
Selvom jeg boede på anden sal, i en lukket lejlighed, hvor andre børn tit voksede op i villaer med haver, har jeg alligevel haft massere af luft omkring mig. Vi børn i området legede nemlig rigtig tit udenfor. Ganske anderledes end børn i dag, som sidder foran en skærm i mange timer i løbet af en dag.
Det var ikke altid at vi havde ting at lege med, men når vi havde, sjippede vi tit. Men det var ligeså tit vi legede "far, mor og børn", eller sad på stakittet, og vinkede til folk i bil og på cykel med to fingre foran hovedet, en måde at lege politi på. Vi hyggede os, og tænkte aldrig over at vi havde en anderledes opvækst, end de børn i villahaver. Vi kom tit hos hinanden og havde det sjovt. Både piger og drenge.
Jeg tænker tit tilbage på denne tid, og tiden minder mig om Sonja fra Saxogade, hvor børnene også render rundt, bare i København. Tiden var en anden end i dag. Vi var aldrig bange, og vi var trygge i området, hvor vi ofte løb langt for at komme til de bedste legepladser.

            

Jeg fik disse tanker, da jeg til min skuffelse så, at min børnehave, som jeg gik i, i et årstid i 1995, er blevet revet ned. Kernehuset, som det hed dengang. Jeg elskede at gå i børnehave. Jeg fik dyrket min kreativitet, som jeg elsker, og samtidigt legede vi dagen lang. Der skal nu bygges lejligheder på den tomme plads, og selvom livet går videre, var det alligevel hårdt at se legehusene stadig stå, selvom selve børnehaverne var jævnet med jorden.

 Tiden gik, og jeg som den ældste i nabolaget, (Jeg var 1-2 år ældre end de andre), skulle starte i skole. Vi blev desværre splittet fra alle vinde senere. Ting der sker når vi vokser op, og bliver selvstændige. Vi vokser op, og får kærester, bliver gift og får børn. Måske ikke altid lige i den rækkefølge. Men vi klarede os, ligesom Sonja fra Saxogade gjorde. Vores barndom har gjort os stærk, og vi har måtte kæmpe, hvilke har gjort os stærke. Det minder mig om Anne Linnets sang "Barndommens gade", hvor Tove Ditlevsen har skrevet teksten. 3. vers lyder således:

"Det er mig der har lært dig at hade
Jeg lærte dig hårdhed og spot
Jeg gav dig de stærkeste våben
Du skal vide at bruge dem godt
Jeg gav dig de vagtsomme øjne
På dem skal du kendes igen
Møder du en med det samme blik
Skal du vide han er din ven".


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma