Gå videre til hovedindholdet

På besøg i Skt. Povls Kirke

Som lovet kommer der her en lille fremvisning af Skt. Povls Kirke i Korsør, som jeg besøgte for en uges tid siden.

Skt. Povls Kirke blev indviet i 1871, så det er en relativ ny kirke. Skt. Povls Kirke blev bygget hvor den forrige kirke lå, nemlig Skt. Gertruds Kirke. Denne kirke, som havde ligget midt i Korsør blev bygget i 1240, men blev lukket i 1863 på grund af fare for sammenstyrtning. Det vil sige at der ikke har ligget en kirke på pladsen fra 1863 til 1871. Og hvorfor vil du spørge. Jo i denne tid, var krigen i 1864 i gang, og det var i denne tid umuligt at bygge en ny kirke.

Skt. Povls Kirke ligger faktisk den forkerte vej, i forhold til andre kirker, som jo skal ligge, så alteret ligger mod øst. Men da kirken så vil ligge modsat, vil den vende ryggen til byen, og ikke lade folk føle sig velkomne. Derfor fik man tilladelse til, at vende kirken den anden vej.

Da Skt. Povls Kirke blev bygget, havde den sadeltag, men der blev senere samlet penge ind, så kirken i dag har kuppeltag. Noget som gør kirken rigtig smuk, efter min mening.

Det første man får øje på, når man kommer ind i kirken, er det smukke alter. Farverne og udformningen gør det så smukt. De tre engle er malet, og står med datidens salmebog, en rulle med sangene skrevet på.


 

Det ældste tiltag i kirken er døbefonten. Denne er den eneste enhed som er så gammel, at den også stod i Skt. Gertruds Kirke. Den var dog væk en del år, men den blev fundet i en af byens gamle købmandsgårde, hvor den blev brugt til hestetrug. Det vil sige at fonten har fået en del mærker efter denne omgang. Døbefonten er 700 år gammel, og dermed det ældste kristne monument i Korsør.



Prædikestolen og lysestagerne i kirken er doneret af Casper Brand, som var borgmester i Korsør, og førende købmand i byen i 1659. For at ære ham, er der et maleri med ham og hans kone hængende i kirken. De er også begge begravet i kirken, under prædikestolen. Prædikestolen er udskåret med en masse detaljer fra Biblen. Stolen er placeret oven på Moses hoved, som et symbol på at al det præsten siger, hviler på Moses (Moselov). Moses har horn i panden, som er en fejl i oversættelsen af Biblen. Her står der nemlig at Moses har lys omkring sig, men lyset er ved en fejl blevet oversat som horn.




Jeg vil anbefale at man tager forbi kirken, og ser de flotte detaljer selv, da det altid er smukkest i levende live og ikke altid gennem et kamera. Skt. Povls Kirke er anderledes, da det er en nyere kirke. Der er blandet ingen kalkmalerier, men loftet er flot med blå detaljer.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma