... Boller vil jeg have
I fastelavnssangen "Fastelavn er mit navn", lyder anden linje i sangen: "Boller vil jeg have", og det er jo fastelavnsbollerne som bliver refereret til. Stikken om fastelavnsboller stammer fra middelalderen, hvor man 40 dage inden påske skulle faste. I denne faste måtte man ikke spise hvedebrød, kød og mælk. I dagene inden fasten spiste man virkelig igennem, så man havde godt med sul på kroppen. I denne periode spiste man blandt andet fastelavnsboller, men de så ikke helt ud, som de gør i dag. Dengang var det et decideret hvedebrød.
Årene er gået, og tiden i dag har gjort, at vi har været mere kreative i hvad en fastelavnsbolle er, og den findes i rigtig mange slags. Både wienerbrød, gærboller og vandbakkelsesdej, og alle slags bliver pyntet forskelligt. I år er det blevet endnu mere kreativt hvad angår smage. Hele min barndom har fastelavnsboller enten været en gærbolle eller wienerbolle (spandauer) med chokolade, hindbær eller creme. Men nu er det blevet populært at tænke endnu mere ud af boksen, og ved at vi har coronakrise her til fastelavn gør også, at vi selv kommer mere på banen kreativitetsmæssigt. Det er blevet populært at købe flere forskellige fastelavnsboller hos bagerne og prøvesmage dem på de sociale medier, men det er også blevet populært at bage sine egne boller og pynte dem kreativt, måske ved at tage børnene med i køkkenet.
Jeg har også selv bagt fastelavnsboller i år. For år tilbage bagte jeg gær-fastelavnsboller med citron indeni. De var rigtig gode, men i år ville jeg prøve en anden slags. Jeg havde købt en slags færdigdej til vandbakkelsesboller, som jeg fik prøvet, hvilket er så nemt og er en succes. Den kan jeg virkelig anbefale! Danæg har nemlig lavet en pose med indhold til at lave vandbakkelsesdej, hvor man enten kan lave en vandbakkelsesstang eller boller. Man skal bare tilsætte vand.
Jeg fik bagt 10 fastelavnsboller af sådan en pose, og lod dem afkøle til dagen efter, hvor jeg fik skåret dem over, tilsat jordbærmarmelade og jordbærskum med flødeskum. De blev pyntet med karamel-chokolade og krymmel.
Jeg blev ret tilfreds med dem, og kan virkelig anbefale, at man nogen gange prøver de nemme løsninger af, da mange bruger undskyldningerne med, at man ikke har tid. Man kan selvfølgelig også besøge bagerne rundt om i landet, hvilket jeg også selv har gjort, for at prøve fastelavnsboller med blandt andet havtorn og æble. Men der er noget særligt ved at lave sit eget bagværk, og denne løsning fra Danæg er så nem, at alle kan være med.
Kommentarer
Send en kommentar