Gå videre til hovedindholdet

Hyldeblomster i naturen


I øjeblikket er jeg rigtig kreativ i køkkenet, og bliver tit inspireret af de ting, som sker i naturen lige nu. Vores haver er fyldt med spirende grøntsager og frugtbuske i store mængder, og jeg viser glædeligt alting frem på min nye Instagram-konto @AnnemettesParadis . Så hvis du er nysgerrig på, hvad som spirer i øjenblikket, enten fordi du ikke selv har en have, eller fordi vi skal finde inspiration hos hinanden, så følg endelig siden, og vi kan måske få en dialog i gang. Jeg elsker nemlig også at finde inspiration i andres haver. Det er nemlig første gang, at jeg har adgang til en have med mine afgrøder, indtil nu har jeg kun erfaring med planter og blomster på en altan, og ellers indenfor i en vindueskarm. Der er ikke så stor forskel fra altan til højbede, dog er der de irriterende dræbersnegle, som jeg ikke er så gode venner med, men ellers er det bare at kaste sig ud i at få en masse ting til at gro, og der er da ikke noget bedre end at gå udenfor og hente de ingredienser, som man skal bruge til dagens madlavning, og på den måde også få inspiration til dagens aftensmad.



Det bliver nok også sådan, at jeg finder inspiration i at lave mine egne opskrifter. Det sker nemlig tit i øjeblikket, at jeg søger efter opskrifter på de ting, som jeg finder på min vej i naturen, og ikke kan finde det helt rigtige, også er der jo kun en ting at gøre, og det er at lave sin egen opskrift.

Dette er sket ved de seneste 3 ting jeg har lavet i køkkenet, og de kommende uger vil jeg skrive opskrifterne ned, og dele dem med jer herinde. Det seneste store eksperiment i køkkenet har været at lave vores egen hyldeblomstsaft. Jeg er opvokset med, at min mormor hvert år lavede den lækre saft, og det er også mine bedstemødre, som har lært mig, at man ikke altid skal følge en opskrift 100 %. Nogle gange er det godt at bruge sin sunde fornuft, og hvis man kan se ud fra erfaring, at der f.eks. er alt for meget sukker i en opskrift, så kan man sagtens prøve at lave bagværket eller drikken med mindre sukker. Det var også det, som skete ved min hyldeblomstdrik, for jeg vil ikke have at sukkeret tager over, ligesom at der ikke skal for meget citron i drikken. I en hyldeblomstsaft er det hyldeblomsten, som skal være i centrum, og det er den, som det skal smage af.

Annemettes Hyldeblomstsaft:
Ca. 30-40 hyldeblomstskærme 
2 liter vand
500 g sukker
Et par gode håndfulde rosenblade
1 økologisk citron
evt. Atamon.

Skyld aldrig hyldeblomstskærmene, da de er fyldt med nektar. Det er det, som giver smag i drikken, men ryst dem fri for evt. smådyr. Klip de største grene fra, da de kan give bitterstoffer i drikken. Hæld hyldeblomsterne op i en beholder, som kan tåle varme. Jeg brugte en stor kondibøtte (5 liters), og lavede dobbelt portion i hver bøtte. Tilsæt rosenbladene i bøtten. Tag en halvstor gryde og tilsæt de 2 liter vand og 500 g sukker og varm det op til sukkeret er smeltet. Mens at vandet varmer kan du ordne citronen. Riv citronskallen og tilsæt i bøtten sammen med saften. Skær enderne af citronerne indtil man ikke kan se det hvide i enderne, da det også er bittert, og tilsæt de to halvdele af citronen i bøtten, så det også kan give smag. Når sukkeret er smeltet i vandet tilsættes evt. Atamon, så det kan holde sig. Hvis du ikke tilsætter det, kan saften kun holde sig ca. 1 uge. Hæld væsken over i bøtten. Lad drikken køle lidt af og sæt låget på og sæt det på køl. Nu skal saften trække i helst 4 dage for at give god smag. Herefter sigt saften og hæld på flasker. Hvis du ikke tilsætter Atamon kan saften også sættes i fryseren og dermed holde sig. Saften kan fortyndes enten med vand, vand med brus eller måske med hvidvin. Det er kun kreativiteten, som sætter grænser.


Det nyeste indenfor hyldeblomstsaft er, at man kan tilsætte rosenblade, hvilket jeg prøvede, men jeg kom ikke nok i drikken, da den ikke blev så lyserød, som man ellers ser. Men jeg var bange for. at drikken ville blive for parfumeret i smagen. Jeg kan allerede nu afsløre, at den næste opskrift, som kommer på siden her, er noget med rosenblade fra hybenbusken, for de er fremme lige nu. God fornøjelse med at lave din egen hyldeblomstsaft, den er alt arbejdet værd!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma