
Jenny og de andre 100+
Jeg er lige blevet færdig med bogen "Jenny og de andre 100+ - Portrætter af et langt liv". En bog der fangede min opmærksomhed, da jeg læste om bogen i "Hendes Verden". Jeg får tit inspiration til hvilke bøger, som virker spændende på mig, i både ugeblade, andre blogs, og forlagene og boghandleres nyhedsbreve.
I øjeblikket, især i Næstved hvor jeg bor, har der været en del 100 års fødselsdage inden for det seneste halve år. Og spørgsmålet kommer altid til dem, om hvordan de har nået at blive 100 år. Mange forklaringer kommer frem, blandet andet om at de har levet sundt, har dyrket motion. Men forklaringer som, at jeg har røget hele livet, eller elsker søde sager, kommer også frem. Der findes nok ikke et klart svar på det spørgsmål.
I bogen "Jenny og de andre 100+", giver en god beskrivelse af 17 mænd og kvinder som alle, da bogen blev skrevet var over 100 år. Hele deres liv er blevet omtalt i bogen til forfatteren Jørn Jørs Pedersen, som har prøvet at beskrive det som som 3-persons fortæller med citater fra personerne selv. Derfor bliver de 100-åriges liv altid startet med hvilken begivenhed de husker bedst, eller hvilken begivenhed har været det vigtigste. Nogen beskriver deres barndom, mange beskriver hvordan byen var da de var børn, og om de stadig bor i det samme hus hele livet. Men fælles for næsten dem alle er at de beskriver hvordan deres familie har overlevet, især 1. og 2. Verdenskrig.
Personerne kommer fra næsten hele Danmark, med flere fra Bornholm, Vestjylland og også København. Flere er opvokset rigt, andre fattigt. Men fælles for dem alle er, at deres billeder er i denne bog, og at de alle har familiebilleder hængende på væggen, og at de alle kan fortælle en god historie.
Flere af dem er desværre døde efter bogen er blevet skrevet. Men det er jo et vilkår for os når vi bliver ældre, og det forstår de 100-årige også. De har alle levet et langt liv, flere har mistet børn og ægtefæller, de har levet under 2 verdenskrige, og har oplevet den store industrialisering, hvor landmands arbejde er gået fra håndkraft til maskinerne, som vi også kender i dag. Og den digitale verden.
Kommentarer
Send en kommentar