Gå videre til hovedindholdet

Pedersborg kirke

I søndags var jeg til et arrangement til ære for Danmission. Jeg har deltaget i deres årsmøder og generalforsamlinger de seneste par år, og det er en stor oplevelse. Hver gang at Danmission har et arrangement, er det altid et nyt sted hver gang. Det gør at man kommer rundt i hele sognet, og det er altid spændende at deltage i en gudstjeneste i de forskellige kirker. For selvom en gudstjeneste er en gudstjeneste, giver de forskellige præster altid deres personlige forskelligheder ved en gudstjeneste.

I søndags var vi i Pedersborg kirke, ved Sorø. En kirke som jeg aldrig har hørt om, så jeg havde ikke rigtig nogen forventninger andet, end at det måtte være en lille landsbykirke. Men overraskelsen var stor, da jeg så kirken på en kæmpe bakketop midt i den lille by. Det var en helt særlig følelse, da jeg så hvilket bjerg der næsten skulle bestiges. Og den flotte udsigt, og stigningen af bakken, kan desværre ikke give det fulde billede på billeder, så jeg vil absolut anbefale at man tager forbi kirken og nyder både udsigt og kirkerum.

 

Hvis man også er interesseret i historie er kirken også et besøg værd. Inden kirken, som den ser ud nu, blev bygget, lå der nemlig en borg fra Valdemar 1.'s tid. Og dermed var kirken til at starte med en rundkirke. Det er også denne borg, som har navngivet byen, nemlig Peders borg. Borgen var lagt højt, som forsvar med en voldgrav rundt om. Murene i kirken er derfor murene fra den gamle borg.

Kirkerummet er en traditionel kirke, med egetræs krucifiks, der hænger i kirkens sideskib. Altertavlen er fra ca. 1475, dog ved man ikke hvem kunstneren er som står bag, men det giver kirken et farverigt look. Jeg vil anbefale at man besøger kirken, for at få mere historie bag, da også en mere kendt præst har været præst i denne kirke, nemlig Peter Christian Kierkegaard, som var bror til Søren Kierkegaard.

 

Gudstjenesten var en oplevelse, da det var med provst Lars Poulsen. Og en anden oplevelse var at opleve alle salmer blive vist på en skærm. Der var sat flere skærme op på kirkevæggene, og man havde derfor ingen undskyldninger for ikke at synge med, og tonerne blev også mere flydende, da man ikke gemmer sin stemme bag salmebogen. Det var en noget moderne oplevelse i et traditionelt kirkerum.


Jeg tog nogle billeder af kirken, som jeg håber, at i vil nyde og få god inspiration.

Efter gudstjenesten deltog jeg i foredraget med Danmissions programchef, Kirsten Auken, som kunne fortælle om temaet, "Tro, religion og bæredygtighed". Og om hvordan man som ikke-nødhjælps organisation prøver at hjælpe folk som har det svært i udlandene, enten på grund af krig eller sult, og hvordan man i højere grad nu bliver anerkendt af ikke verdslige aktører såsom EU og Danida.


Det var en god dag, med en god frokost, og amerikansk lotteri, hvor jeg var heldig at vinde en flaske rødvin. Den skal helt sikkert nydes næste weekend. Selvom dagene er travle, skal man nemlig huske at nyde tiden og hinanden.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma