Gå videre til hovedindholdet

Moderne salmer


I går var jeg til et arrangement i Skt. Jørgens Kirke i Næstved. Salmedigteren Iben Krogsdal holdt et dejligt foredrag om hvordan det var at digte de nyere salmer, og hvordan musiken kan få nogle mennesker til at tro mere. Iben Krogsdal fortalte hele foredraget uden at læse noget op, og hendes fortællinger om hvordan hun får ideer til hendes nye salmer var enestående. De fleste af hendes salmer og salmevers, får hun nemlig inspiration til fra hendes omgivelser.

Hele foredraget startede med fortællingen om den 70-årige mand, der som barn elskede at synge, og kunne næsten alle salmer udenad. Men som barn fik at vide af sin mor, at han sang falsk, og aldrig skulle synge mere, kun mime. Da han som ældre var til hans barnebarns dåb, og blev spurgt af hans lidt større barnebarn om, hvorfor der ikke kom lyd ud, når morfar sang, blev han bekendt med hvor underligt det var. Han begyndte så at synge til barnedåben, og det gik op for ham at en del af hans tro var forsvundet sammen med salmerne og det at synge dem. Sådan er der mange danskere der tror. Troen kommer sammen med salmerne.

 Arrangementet i går blev kaldt et salmeforedrag/koncert, da det sammen med foredraget var kombineret med Martin Valsted Trio, som gav deres moderne bud på de kendte salmer. De tre musikere, som gav det musikalske på klaver, trommer og kontrabas, gav de kendte salmer "Se nu stiger solen" og "Du som har tændt millioner af stjerner", et nyt liv, et lidt mere jazzet liv.

Ind i mellem Iben Krogsdal fortalte og trioen spillede, sang vi også Iben Krogsdals egne digtede salmer, blandt andet "Du skal elske din næste som dig selv". En salme som hun skrev uden brug af de mest kristne ord, som himmel, helvede og genopståen. Det var hele hendes plan. At skrive en salme uden brug af disse ord, og være helt nede på niveau, hvor vi alle kan være med. Blandt andet skriver hun i andet vers:

"Du skal elske din næste som dig selv
du har døgnvagt i din egen sjæls hotel
du skal åbne dine døre
og la folk gå ind med pløre".

Det var et dejligt arrangement, som var noget anderledes end de mest almindelige arrangementer i kirkerne. Hvor vi fik både tro og musik ind i vores tanker samtidigt. En stor oplevelse.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma