Gå videre til hovedindholdet

Begynder rutinen at skride, så falder alting fra hinanden

Med denne overskrift vil jeg starte dette blogindlæg, som kommer til at handle om den seneste bog jeg har læst. Nemlig Christian Mørks bog "I gode hænder".

Bogen er en rimelig ny bog fra i år, 2018, og handler om Gustav, som opsøger Agnes, som kan hjælpe ham med hans astma. Agnes har "magiske hænder", og selvom hun er meget tillukket, lykkedes det Gustav at få åbnet hende op, og selv ved de mindste røbelser, der kommer frem, lykkedes det Gustav at få Agnes til at åbne op, om hele hendes fortid. Fortiden, kommer til at handle om 2. Verdenskrig, men mere vil jeg ikke røbe her, da det så vil ødelægge hele spændingen i bogen. Men Gustav konfronterer Agnes med de hemmeligheder, som han har fundet frem om hende, og han finder en helt ny side af hende.

Selvom bogen er fyldt med historie, følger man også Gustav og hans familie. Moderen, som er en kendt politiker, har ikke den tid til Gustav, som han har behov for. Gustav bliver mobbet, og må tage sagen i egen hånd, for at mobberiet skal stoppe. Han bliver god ven med Agnes, som hjælper ham med hans astma, men da han finder ud af, at de historier hun fortæller ikke er sande, vokser vreden i ham, og han må konfrontere både hans mobbere og Agnes. Men når vreden er for stor til at blive løst på almindelig vis, tager aggressionerne over, og tingene bliver løst på den mest hårde måde.

Bogens 219 sider er godt skrevet, af en glimrende forfatter. Dog havde jeg forventet lidt mere drama, men spændingen følger handlingen tæt, og selvom jeg har været lang tid om at læse bogen, er det nemt at finde handlingen og spændingen frem igen, efter at have lagt bogen fra sig lidt tid.

Bogen har så mange gode emner, som man kan grave frem, for eksempel til en dansk-opgave. Jeg ville rigtig gerne have haft denne bog i skolen, på gymnasie-plan.Emnerne kunne blandt andet være "fra barn til voksen", "stærke kvinder - svage mænd", mobberi, forholdet mellem barn og voksen. Vi følger Gustavs forholdt til morfar, som ikke har været særlig stærkt, før at Gustav selv kan sætte sig ind i, hvordan krigen har sat ødelæggende spor på morfar.

Bogen er samtidigt et tidsbillede af Danmark i 1980'erne, og fortæller om hvordan Agnes, som alternativ behandler får hendes hverdan til at hænge sammen efter 2. Verdenskrig, og selvom man følger hendes rutiner, som kører hver dag, får hun ved Gustavs kendskab, muligheden for at komme ud af disse rutiner. Men som overskriften lyder, er en af Agnes sidste citater i denne bog dette: "For begynder rutinen først at skride, så falder alting fra hinanden..." Og det er også dette citat jeg vil slutte anmeldelsen med, for hvis I vælger at læse bogen, vil dette citat sige alt, både om Agnes, Efterkrigsårene; og citatet har også givet mig stof til eftertanke, for det kan vist bruges i vores alles tanker, hvordan vi hver især lever vores liv. På godt eller ondt.




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma