Gå videre til hovedindholdet

Madspild VS Nedfaldsfrugt


 
Da jeg fik læst kogebogsromanen "Det var ikke planen at købe kålroer", kom jeg til at tænke på et emne, som ligger mig stærkt på sinde, nemlig madspild. Madspild er de seneste år blevet meget omtalt, og vi har fået meget fokus på hvad vi køber, og hvor meget vi smider ud.
Jeg er meget økonomisk når jeg laver mad, og jeg køber for det meste ikke det mad, som jeg kan se ikke bliver spist. Det er meget sjældent, at jeg smider mad ud, og jeg køber tit billigere varer i butikkerne, som er ved at nå udløbsdatoen. Ligesom mange andre danskere. Man kan jo ligeså godt slå to fluer med et smæk, nemlig at købe en vare billigt, og samtidigt få brugt den, gerne samme dag, så intet bliver smidt ud.

Madspild er blevet meget moderne, og som sagt er der mange butikker, som har særlige hylder eller montre hvor varer, der er ved at udløbe ligger, som man kan købe til en billigere pris. Vi er som forbrugere blevet bedre til at købe tingene som snart udløber, men husker vi også at bruge de ting, vi har i køleskabet eller i køkkenskufferne? Fra 2011 til 2017 har danskerne nedsat deres madspild med 24 procent. Det er virkelig flot, men vi skal være endnu bedre.

Hvorfor er det, at vi fortæller omverdenen, at vi bekæmper madspild? Gør vi det virkeligt? Og hvordan kan vi blive bedre til det?
Jeg vil prøve at fortælle om mine erfaringer med madspild her.

Da jeg flyttede hjemmefra, og skulle til at lave min egen mad, både morgenmad, frokost som skulle med på arbejde, og aftensmaden som skulle laves efter en travl dag, fik jeg diverse udfordringer. 
Jeg blev lige så inspireret på mine indkøbsture, som jeg gør i dag. Der er intet bedre for mig, end at gå rundt i grøntsags- og frugtafdelingen og blive inspireret. Tit køber man måske et blomkål, nogle kartofler, eller frugt, hvor man ikke bruger det hele samme dag, og så ligger resten enten i køleskabet eller skuffen, og bliver dårlig. Ud fra disse oplevelser opfandt jeg mine egne "Tøm køleskabet retter". Og det skal lige siges, at det var inden der fandtes de smarte apps, "Tøm Køleskabet", som der findes i dag.

Jeg har næsten altid skrevet en madplan. Mange siger, at de mangler inspiration til, hvad man skal skrive på sådan en madplan, og hvordan ved man, at det netop er det, man har lyst til at spise på den dag. Men hvis man vil være økonomisk, kan man evt. kigge i tilbudskatalogerne. Jeg elsker at kigge tilbud, og jeg bliver tit inspireret af f.eks. en pakke hakket kyllingekød til 15 kroner. Man kan lave et hav af retter med hakket kyllingekød eller kyllinge brystfilet. 

Det skal lige siges, at jeg ud over at lave aftensmad til mig selv, også laver aftensmad til min mor og mormor hver dag. Hver gang jeg fortæller min mormor om, at der er billig kyllingekød, siger hun: "Åhhh vil du så ikke lave den der gode lasagne med spinat". Det er så dejligt, at jeg ved billig og samtidig sund mad, kan inspirere min familie med den dejlige mad, jeg laver.

Ud fra en madplan kan man bestemme 1-2 dage om ugen hvor man spiser fisk, en dag uden kød måske, og så lav en reste-dag. Den dag i ugen hvor samtlige rester bliver spist. Eksperimenter i køkkenet. Det er ikke sikkert, at alt smager godt sammen, men så har man lært af det, og resterne bliver spist. Det vil sige mindre madspild og en oplevelse rigere.

I Frankrig smider de hvert år 7 millioner tons mad ud, og det har betydet, at der er kommet en lov, om ikke at smide mad ud. Restauranterne i Frankrig står faktisk bag 14 procent af de 7 millioner tons. Vi får de fleste steder meget mad på tallerkenerne, når vi er ude at spise. Meget mad, som mange af os ikke altid kan spise op. Hvad sker der forresten med de kæmpe burgere, som man køber på restauranter. Kig dig over skulderen næste gang, og se hvad der sker ved nabobordet, når burgeren kommer. "Låget" på burgeren bliver taget af, og resten spist. Jeg ved godt, at det går ud på, at man ofte ikke kan spise op, og i dette tilfælde er det "låget" der mætter, så f.eks. kødet ikke kan spises. Flere steder laves burgere nu uden "låg". Virkelig smart. Men løsningen var måske at lave portionerne mindre, så vi alle kan være med. Mindre portioner = billigere pris. Eller vi kunne måske være bedre til at få resterne med hjem i de populære "Doggy Bags". Vi føler ofte, det er pinligt, at spørge efter en æske, så vi kan få maden med hjem. Men hvorfor det? Vi har betalt for en ret vi ikke kan spise, og det er jo os selv som har spist af den. Jeg har ofte taget mad med hjem, og brugt det til min frokost næste dag. Ergo behøver jeg ikke lave frokost næste dag, og har samtidigt sparet penge.

Nedfaldsfrugt
Madspild er en ting, men hvad med den dejlige nedfaldsfrugt som ligger i de flestes haver?
Sæsonen er lige nu for diverse frugt, som hænger på træerne. Og der er intet mere romantisk eller nostalgisk end et æbletræ i ens have. Flere steder jeg går eller kører forbi ligger den dejlige frugt på vejen eller græsset. Nogle husker måske at få plukket sine afgrødre, men hvad med den gode frugt som ligger på græsset. Tit bliver disse frugter dårlige hurtigt, men tit fejler disse frugter ingenting. Selvom der findes stød på frugten, kan dette skæres af, og resten af frugten f.eks. bruges til æblegrød, æblekage, marmelade osv.

Der findes mange mennesker i verden, som ikke får mad tre gange om dagen, og mange børn i Danmark som ikke får nok frugt. Jeg bliver rigtig trist, når jeg går forbi en have og ser alle de dejlige æbler, pærer og blommer som bare ligger på enten græsset eller vejen, og bliver dårlige. Jeg får gode idéer til hvilke opskrifter, hvor man kan bruge det dejlige frugt til. Og det må være så lækkert at gå ud i haven og snuppe et æble eller pære, og tage med i skole eller på arbejde.
Hvis det var mig, som havde for meget frugt på mine træer, ville jeg plukke træerne for frugt, og sætte det frem på gaden, og skrive "Gratis frugt". Det må være så positivt, for dem som ikke har fået købt dagens frugt, lige kan snuppe et æble med på vejen.
Det er jo også muligt at kontakte den lokale skole, som kunne komme forbi og plukke frugten, og tage den med, og bruge den til en lækker æbletærte i skolen. På den måde lærer vi også vores børn, at frugt ikke kun købes i butikkerne.

Jeg håber, at jeg har fået inspireret dig til, at tænke mere på både madspild og nedfaldsfrugt. Jeg fik i hvertfald kigget min frugtskål igennem, og fandt både blommer og æbler som var godt modne. De fandt vejen i en gryde, og blev senere til en dejlig dessert, som jeg vil dele med jer én af de nærmeste dage.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Pelle og Karls Magiske Julerejse Reklame - Jeg har fået bogen "Pelle og Karls Magiske Julerejse" tilsendt af forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af Tanja Skogset, og er indtil videre første bog i en serie på to bøger. Bogen handler om Pelle og Karl, som er bedste venner. De to drenge går i klasse sammen, men en dag sker der noget, som bringer dem endnu tættere sammen. Pelle har aldrig i sine ni år fejret jul, og hans forældre, og hans tipoldefar på 123 år, har aldrig forklaret hvorfor. Pelle har aldrig rigtig tænkt over hvordan hans tipoldefar kunne være så gammel, men en dag finder Pelle ud af at Julius (tipoldefar) har en relation til Grødstrup. Men hvad er Grødstrup? Det finder de to drenge ud af fyldt med magi. De kommer ind i nissernes verden, og så vil jeg ikke fortælle mere, for det er virkelig en bog man selv skal læse. Bogen er en sød oplæsningsbog eller endnu bedre, en bog for de læselystne børn, hvor bogen er hurtig læst her i november og december måned. Bo...
Maybelline Glow Makeup Reklame - Jeg har i samarbejde med Maybelline og Smartson blevet udvalgt til at teste makeup fra Maybelline. De to produkter, som vi kunne vælge imellem var i serien Maybelline Glow makeup, men jeg valgte disse to produkter: Maybelline Lash Sensational Firework Waterproof Mascara Lifter Plump Lipgloss Jeg havde store forventninger til især mascaraen, da jeg bruger mascara næsten hver dag, men det betyder også, at det kan blive en stor skuffelse, hvis ikke forhåbningerne lever op til forventningerne. Maybelline Lash Sensational Firework Waterproof Mascara , er en mascara, hvor vipperne skulle blive spredt ud som et festfyrværkeri. Den er vandfast, og dækker hver øjenvippe fra rod til spids, og den bliver lovet, at den er velegnet til sensitive øjne og til kontaktlinsebrugere. Min mening er, at det er en rigtig god mascara at bruge, dog er jeg ikke så vild med vandfast mascara, da jeg har meget sensitive øjne, og det har også været en kamp at få mascaraen af hver a...
Ekstra glød til ansigtet med C-vitamin Reklame - I samarbejde med Smartson, er jeg blevet udvalgt til at teste Revitalift Vitamin C Hydrating Glow Cream fra L'Oreal Paris. Jeg var meget spændt på at teste denne C-vitamin creme, først og fremmest fordi jeg aldrig har prøvet C-vitamin i min hudpleje før, og fordi jeg tænkte, at det ville være den perfekte tid lige nu til at bruge en creme med C-vitamin og samtidig få fin glød, som den jo lover i navnet. Revitalift Vitamin C er en spændende serie af produkter, som alle gør noget godt for huden, både hvad angår spændstighed og glød. Denne Hydrating Glow Cream er en dagcreme, som er egnet til alle hudtyper, og giver glød og fugt. Cremen er blandt andet tilsat C-vitamin, E-vitamin, glycerin og salicylsyre, som giver fugt i op til 24 timer, reducerer rynker, giver en glattere hud og minimerer porer. Jeg elsker simpelthen denne creme. Den er så let, men samtidig lidt fed i konsistensen, og jeg vil faktisk sige, at den smelter ind i huden, ...