Gå videre til hovedindholdet

"Der sker noget med salmer, når man skifter melodi" - Erik Norman Svendsen

Jeg var i går til et yderst dejlig foredrag med tidligere biskop i Københavns Stift og kongelig konfessionarius, Erik Norman Svendsen. Kirkehøjskolen i Næstved havde fået et foredrag i stand med den populære mand, og salen var fyldt, da vi alle skulle høre foredraget "Mit liv med sange og salmer".

Erik Norman Svendsen er nok mest kendt som kongelig konfessionarius fra 2008-2018, og det vil sige, at det er ham som er præst for den kongelige familie. Det er ham som døber, konfirmerer, vier og begraver den kongelige familie. Men han har også været biskop i Københavns Stift fra 1992-2009, har skrevet bøger om salmer og samledigtere, bl.a. Thomas Kingo, og han har været formand for salmebogskommissionen fra 1993-2002.

Erik Norman Svendsen er en meget intelligent mand, som ikke behøvede manuskript til hans foredrag, som bare flød fra det ene emne til det næste. Og selvom foredraget hed "Mit liv med sange og salmer", var han også god til at komme anekdoter med ind i handlingen, både fra hans skolegang men også med historier fra hans kongelige virke som konfessionarius, også med sjove bemærkninger som Dronning Margrethe har givet ham i løbet af hans virke.

Til foredraget fik vi sunget seks sange eller salmer, som alle står både i Den Danske Salmebog samt i Højskolesangbogen. Og på det spørgsmål som så kom op, da alle salmerne samtidigt også står i Højeskolesangbogen, hvad er der så forskel på en salme og en sang? Det elegante svar var: "En salme er en sang, der handler om Gud".

Norman Svendsens intelligens fik vi at føle på, da han ved alle de salmer der blev talt om, kunne versene udenad, han kunne også de forskellige melodier, som man kan synge til mange af salmerne. Også ved folks spørgsmål om en bestemt salmedigters arbejde, kom alle salmerne bare ud af ærmet. Virkelig flot.

Norman Svenden fik fortalt hans historier, om at han første gang kom i kontakt med sange og salmer i skolen, da de hver morgen sang morgensang. Og om hvordan han i 3. klasse skrev et vers fra "Se, hvor nu Jesus træder" i pigernes poesibøger.
"Se, hvor nu Jesus træder
hen til den morderstad,
enddog man ham bereder
så grumt et blodebad"

Efter oplæsningen af verset var folks reaktion fyldt med latter. Tænk, at man som barn i 3. klasse havde fået smag for sådan et voldsomt vers. Og ved dette oplæste vers, var det også nemt at forstå at Erik Norman Svendsen, selvom han er lærd, også har humoren med til hans foredrag, men også i livet.

Foredraget kom ind på mange emner om de berømte salmedigtere; Grundtvig, Brorson, Kingo samt Ingemann. Og et af spørgsmålene fra salen var om de nye salmedigtere, som løbende skriver nye salmer, kan komme på niveau med de afdøde, var Erik Norman Svendsens svar: "Jeg ved det ikke. Tiden er en smagsdommer. Så vi må vente og se".

Danmark er berømt for vores sang. Vi synger næsten altid sammen. Både til bryllupper, sølv og guld. Vi synger også tit til sammenkomster, i foreninger osv. Og vi skriver endda også sange selv. Til foredraget blev der som sagt også sunget, og den sidste sang var "Nu falmer skoven". Og det var bestemt en smuk sang at slutte foredraget af med. For handlingen i denne sang kom jo netop til udtryk, da vi forlod forsamlingen, og skulle ud i den smukke efterårsnatur. Jeg vil anbefale, at man tager til arrangementer med Erik Norman Svendsen, hvis man finder ham rundt om i landet. Jeg er ihvertfald gået derfra fyldt med lærdom og gode oplevelser.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Boganmeldelse af Den forstenede greve Reklame/Anmeldereksemplar - Jeg har fået bogen "Den forstenede greve" tilsendt fra forlaget Forfatterskabet . Bogen er skrevet af de to ejere af forlaget nemlig, tvillingebrødrene Søren og Morten Ellemose. Bogen "Den forstenede greve" er en sammensat bog af 15 noveller, som selvom hver novelle er en historie for sig, bliver kædet sammen til en samlet fortælling. Selve historien handler om en journalist, som bliver kontaktet angående en historie. Det eneste som er noteret er en adresse. Mystikken er der, for hvilken historie er der tale om? Journalisten møder greven, som har tiden imod sig. Grevens krop bliver mere og mere forstenet for hvert minut der går. Det er ikke bare én historie, som skal fortælles, men flere. En historie for hver novelle. Har journalisten nok papir med på sin blok, og har han nok bånd på sin diktafon? Og hvad med greven, når han at få fortalt alle de planlagte historier inden tiden er forbi? Som tidligere
I sorgens hus Reklame - Jeg har fået bogen “I sorgens hus” tilsendt til anmeldelse af forfatter Louise Winther. Bogen er udgivet gennem forlaget Forfatterskabet . Jeg bliver altid så glad og overrasket over at blive tilbudt bøger til anmeldelse, for udover at jeg elsker at læse, så elsker jeg også at give mine holdninger videre, både her på bloggen, men også på mine sociale medier. Bogen “I sorgens hus” er en samling af digte som Louise har skrevet til hendes mor, som hun mistede sidste år (2023).  Digtene bærer præg af selvfølgelig sorg, men også savn, og de ord som vi kan relatere til ved sorg og savn beskriver Louise så poetisk. Vi kan alle relatere til sorgen, også selvom vi måske ikke har mistet vores mor. Det er ikke første gang Louise Winther skriver om sorg. Hun har tidligere udgivet to bøger om sorg, og det er virkelig ikke alle som kan sætte ord på sorg, men det kan Louise Winther. Digtene handler alle om savn og sorg, som tidligere beskrevet, men vores mor kan betyde så mege
Boganmeldelse af Halløj på Christiansborg Reklame/anmelder-eksemplar: Jeg har fået bogen "Halløj på Christiansborg" til anmeldelse fra forlaget Forfatterskabet, hvilket har været et spændende bekendtskab, men det kommer jeg tilbage til om lidt. "Halløj på Christiansborg", skrevet af Morten og Søren Ellemose, forlaget Forfatterskabet.dk . Bogen "Halløj på Christiansborg" er en satirisk bog, som handler, som også titlen lyder, på Christiansborg, altså er det en politisk satire.  Jeg er ret vild med politisk satire, da man skal være vågen, og virkelig følge med, når man læser den. Det er ikke den en slags bog, hvor man kan slappe af helt på samme måde, som man kan med andre bøger. Men det er også derfor, at jeg er vild med satire. Vi er vant til satire i tv-programmer samt i tegneserier eller billedbøger, men jeg synes det er for sjældent, at vi møder en roman som underholder os med satire, for underholdning er der massere af i denne bog, i hvert fald hvis ma